Geplaatst op 26 februari 2018 in Algemeen

Hoe zijn jouw backups ingericht én werken ze ook? De meeste website eigenaren weten wel dat ze backups hebben, vaak doordat de provider dit aangeeft bij de specificaties van een hosting-pakket. Maar heb je deze oplossing van de provider ook wel eens getest? En weet je wat de voorwaarden zijn van deze backup oplossing van de provider?

Veel providers geven aan backups te maken van je website, maar bij veel aanbieders gaat het hier om backups uit eigen belang, dus bij problemen of crashen van de server. Mocht je zelf een fout maken en een backup hersteld willen hebben dan kan dit niet of wordt het tegen (hoge) kosten geregeld.

Bij Codely: drie-dubbele backups

Binnen het eigen platform heb ik drie type backups gerealiseerd. Lokale backups die per server directe herstel van een site mogelijk maken (binnen 5 minuten na start), interne backups die in het zelfde netwerk worden opgeslagen maar apart van de server en off-site backups die extern worden opgeslagen in een ander data centrum. De lokale en interne backups kan ik gebruiken om met een enkele klik de volledige site van een klant in een eerdere versie te herstellen binnen enkele minuten gebeuren met een retentie van 30 dagen.

De off-site backups geven net wat extra garantie. Mochten er door onverwachte problemen geen  backups lokaal teruggezet kunnen worden, of als er een probleem is in het datacentrum, kan er toch een nieuwe server opgezet worden en middels de off-site backups sites weer online komen.

Bij alle backup oplossingen kan ik voor klanten ook individuele bestanden herstellen.

Test, test, test!

De backups worden automatisch getest, maar ook handmatig. Steekproefgewijs worden backup gecontroleerd op compleetheid en integriteit. Het testen van backups zien bij incidenten die ik aangemeld krijg van klanten die geen hosting afnemen nog wel eens misgaan, corrupte of niet bestaande backups gebeuren vaker dan ik zou willen.

31 maart wereld backup dag

Op 31 maart is het wereldwijde backup dag, de dag die je er aan herinnert je zaakjes goed op orde te hebben voordat je het echt een keer nodig hebt.

Better safe then sorry, dit kan je zelf doen

Pak wat tijd uit je drukke schema en controleer hoe de backups geregeld zijn, vraag voor de test eens een herstel aan. Door dit proces een keer rustig te doorgaan als er geen crisis is, weet je waar je op kan rekenen als je wel zelf aan de slag moet. Mocht je nog niets geregeld hebben, dan kan ik je met WordPress Onderhoud helpen!

Niels, help me out!

Heb je een leuk project, of wil je eens sparren over een idee dat je hebt?

Dat kan! Je bent van harte welkom bij mij op kantoor in Amersfoort, maar ik kom ook net zo lief jouw kant op.

Ik heb momenteel geen ruimte voor ontwikkelingsprojecten
je hebt binnen 2 werkdagen een reactie
© Codely 2008-2023