Ik heb een bedrijf die al bijna 10 jaar diverse diensten levert op basis van WordPress. Van veel eenmalige opdrachten en weinig vastigheid in inkomsten zocht ik naar betere manieren om mijn inkomsten te structureren. Hierbij mijn visie en ervaring.
Het zelfstandig ondernemerschap is iets moois. Je werkt ‘voor je zelf’, kan je eigen structureren neerzetten, tijden bepalen en je bedrijf zo inrichten waarvan jij denkt wat het beste werkt. Vooral in de eerste jaren ben je vooral druk met de inkomsten, de baten moeten wel voldoende zijn om te verantwoorden waarom je niet bijvoorbeeld in loondienst bij een bedrijf bent.
Bij mij was het niet veel anders. Ik woonde gelukkig nog thuis, had lage lasten en al vrij vanaf het begin het druk met losse opdrachtgevers. De eerste jaren heb ik ook gedacht dat mijn inkomsten zo gestructureerd zouden zijn: onregelmatige facturen naar klanten, nadat een opdracht opgeleverd was.
In de basis is dat natuurlijk ook zo. Je krijgt een opdracht, voert het uit en factureert daar naar. Maar erg ideaal is het niet:
Mijn eerste basis van terugkerende inkomsten ontstond in het aanbod van hosting- en internetdiensten aan klanten. Klanten vertrouwde mij toe met de levering van hosting en domeinregistratie en betaalde daar jaarlijks of maandelijks een vergoeding voor.
Dat idee beviel mij wel. Het zorgde voor een stabiele inkomstenstroom waarmee ik een aantal vaste lasten kon dekken. Het ontnam een zorg en dat beviel natuurlijk goed. Daar ontstond de basis om van een groot percentage van mijn inkomsten terugkerende inkomsten te maken.
Toen ik bijna 15 jaar geleden begon met websites ontwikkelen was het vrij abstract. Je ontwikkelde de website, stuurde factuur en de website kwam online. Daarmee was de kous af. Dit had tevens een aantal nadelen;
Ik was van mening dat ik dit eenvoudig kon oplossen middels een abonnementen-structuur. Toen ik daarmee begon was dat voor veel klanten nog vreemd. Immers betaalde je voorheen gewoon voor je product en was het daarmee klaar. Waarom zou een klant je elke maand willen betalen? Ik moest op zoek naar extra’s die ik kon leveren.
Ik koos voor een onderhoudsabonnement. Dit is een product wat eenvoudig uit te leggen is, de noodzaak direct van duidelijk is en de kosten van te verantwoorden zijn. Voor jouw bedrijf kan dit makkelijk hetzelfde zijn.
Ik kwam met extra’s naar mijn klanten toe. Ik zou de websites gaan onderhouden, updates doen, backups regelen, hosting inrichten, domein registraties… alles waar een klant zelf niet naar om wil kijken. En dat voor een vast bedrag per maand! Ze zouden altijd iemand hebben bij wie ze terecht konden met vragen.
En dat heeft in mijn geval goed gewerkt. Een groot deel van mijn omzet is terugkerend. Het zijn vaste diensten die ik lever waarvan ik volgende maand voor 95% ook zeker weet dat ik ze lever en inkomsten van krijg. Een rustgevend gevoel!
Maar de vaste inkomsten is niet het enige wat je er aan overhoud. Er zijn geweldige neven-effecten van deze bedrijfsstructuur:
Inmiddels neemt het percentage terugkerende inkomsten elk jaar toe tegenover de eenmalige inkomsten. Er zal ergens een stabilisatie-punt zijn voor mijn bedrijf; ik kom vaak aan mijn terugkerende inkomsten middels een eenmalige opdracht zoals de ontwikkeling van een website. Zonder die losse dienst is het een stuk lastiger om een onderhoudsdienst te verkopen. Ze gaan samen op.
Deze opzet is bij veel soorten diensten te gebruiken. Copy writers, ontwerpers, aannemers, garages, etcetera. Ik zie steeds meer bedrijven met dergelijke opzetten. Het geeft zekerheid en rust om je onderneming beter en gezonder te kunnen laten groeien.
Met Codely ontwikkel ik websites voor studio’s en freelancers en lever ik diverse WordPress onderhouds- en hostingdiensten. Daarnaast adviseer en help ik mede ondernemers met efficient online werken en het inrichten van hun eigen bedrijf.
Dat kan! Je bent van harte welkom bij mij op kantoor in Amersfoort, maar ik kom ook net zo lief jouw kant op.
Ik heb momenteel geen ruimte voor ontwikkelingsprojecten