Wat is AdWords?

In het digitale tijdperk waar we nu in leven, is zichtbaarheid online essentieel voor het succes van elke onderneming. Of je nu net begint met je bedrijf of al jaren actief bent, het is cruciaal om te begrijpen hoe je jouw doelgroep online kunt bereiken. Hier komt AdWords in beeld, een krachtig hulpmiddel ontwikkeld door Google dat ondernemers helpt hun zichtbaarheid op het internet aanzienlijk te vergroten. Maar wat is AdWords precies en waarom is het zo belangrijk voor jou als ondernemer? Laten we dieper duiken in de wereld van online adverteren.

VERDER LEZEN   ▼
Illustratie waarin samengewerkt wordt voor virtuele schermen.

AdWords, ook bekend als Google Ads, is het online advertentieplatform van Google waarmee ondernemers advertenties kunnen weergeven in de zoekresultaten van Google en op andere Google-gerelateerde platforms. AdWords biedt ondernemers de unieke kans om hun producten of diensten te promoten aan een gericht publiek dat actief op zoek is naar gerelateerde oplossingen.

Belangrijkste functies van AdWords

 1. Zoekadvertenties: Dit zijn advertenties die verschijnen boven of onder de zoekresultaten op Google wanneer iemand zoekt naar termen gerelateerd aan jouw producten of diensten.
 2. Display-advertenties: Deze visuele advertenties verschijnen op websites binnen het Google Display Netwerk, waarmee je gebruikers kunt bereiken terwijl ze browsen.
 3. Remarketing: Hiermee kun je eerdere bezoekers van je website opnieuw benaderen met gerichte advertenties, om ze terug te leiden naar je site.
 4. Videoadvertenties: Adverteer via videocontent op YouTube en andere Google-displaynetwerken.
 5. Shopping-advertenties: Ideaal voor e-commerce ondernemers, waarbij producten direct in de zoekresultaten worden getoond.

Wat is een 'Branded' Campagne?

Een 'branded' campagne is een type AdWords-campagne dat zich richt op zoekwoorden die direct gerelateerd zijn aan jouw merknaam of specifieke productnamen. Het doel van een branded campagne is om verkeer te genereren van gebruikers die al bekend zijn met jouw merk en specifiek op zoek zijn naar jouw producten of diensten. Dit type campagne is vaak effectief in het behalen van hoge conversieratio's omdat het publiek al interesse heeft in jouw merk.

Wat is ROAS?

ROAS staat voor "Return On Ad Spend" en is een belangrijke maatstaf in digitale marketing die de opbrengst meet die wordt gegenereerd voor elke euro die wordt uitgegeven aan advertenties. In essentie vertelt ROAS je hoe effectief je advertentie-uitgaven zijn in het genereren van inkomsten. Het wordt berekend door de gegenereerde inkomsten uit een advertentiecampagne te delen door de kosten van die campagne. Is een conversie jou maximaal €50,00 waard? Dan kan je met ROAS toetsen dat je nooit teveel uitgeeft aan een conversie uit je advertenties.

Een hoge ROAS betekent dat je advertentie-uitgaven efficiënt inkomsten genereren, wat aangeeft dat je marketingstrategie effectief is. Een lage ROAS duidt daarentegen op het tegenovergestelde, en suggereert dat er ruimte is voor optimalisatie van de campagne.

ROAS maakt AdWords bijzonder interessant voor ondernemers om verschillende redenen:

 1. Meetbare resultaten: AdWords biedt gedetailleerde rapportages en analytics, waardoor je de ROAS van je campagnes nauwkeurig kunt meten. Dit stelt je in staat om te zien hoeveel inkomsten je advertenties daadwerkelijk genereren.
 2. Optimalisatie: Met inzicht in je ROAS kun je campagnes aanpassen en optimaliseren voor betere prestaties. Je kunt bijvoorbeeld meer budget toewijzen aan advertenties met een hoge ROAS en minder aan die met een lage ROAS.
 3. Strategische besluitvorming: ROAS helpt bij het maken van geïnformeerde beslissingen over waar en hoe je jouw advertentiebudget het beste kunt inzetten om maximale inkomsten te genereren.
 4. Flexibiliteit: AdWords biedt de flexibiliteit om campagnes in real-time aan te passen op basis van ROAS-resultaten, waardoor je snel kunt reageren op marktveranderingen of consumentengedrag.

Door te focussen op het maximaliseren van de ROAS, kunnen ondernemers hun advertentie-uitgaven efficiënter maken. Je kan er naar toe dat je budgetten los kunt laten en puur gaat focussen op een goede ROAS. Immers; zolang de lead minder kost dan hij oplevert, waarom zou je dan stoppen met adverteren?

Waarom elke online onderneming iets met AdWords zou moeten doen

AdWords biedt een ongeëvenaard vermogen om gericht te adverteren aan gebruikers die actief op zoek zijn naar wat jouw onderneming te bieden heeft. Dit maakt het een onmisbaar hulpmiddel voor elke online onderneming die zijn zichtbaarheid wil vergroten, meer verkeer naar zijn website wil trekken en uiteindelijk zijn verkoop wil verhogen. Met AdWords kun je:

 • Gericht adverteren op je ideale klant.
 • Je ROI nauwkeurig meten en optimaliseren.
 • Flexibel budgetteren, waarbij je alleen betaalt voor daadwerkelijke klikken op je advertenties.
 • Snel resultaten zien, soms binnen enkele uren na het starten van een campagne.

In een wereld waar de online markt steeds verzadigder raakt, biedt AdWords je de mogelijkheid om uit te blinken en je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Begin vandaag nog met het verkennen van AdWords en ontdek hoe je dit krachtige hulpmiddel kunt inzetten om je doelen te bereiken.

Quickscan

Een leuk rapport wat ik voor je samenstel, waarmee we kijken waar er digitale slagkracht ligt!

✓ Website scan
✓ Optimalisaties
✓ Kansen