Wat is
low-code?

Low-code is een methode van webontwikkeling die het mogelijk maakt om applicaties te bouwen met minimale handmatige werk, door gebruik te maken van visuele tools en vooraf gebouwde componenten. Dit stelt ontwikkelaars in staat om snel webapplicaties te ontwerpen, ontwikkelen en implementeren, door middel van 'drag & drop' en een minimale aanvulling van korte codes. Low-code platforms verminderen de complexiteit en versnellen de ontwikkeling, wat resulteert in lagere kosten en een snellere time-to-market voor nieuwe ideeën en applicaties.

VERDER LEZEN   ▼

5 voordelen low-code webontwikkeling

  1. Kortere ontwikkeltijd: Low-code platforms bieden een reeks vooraf gebouwde sjablonen en ontwikkeltools, waardoor de tijd die nodig is om nieuwe websites te ontwerpen en te lanceren aanzienlijk wordt verkort. Dit maakt snelle iteratie en implementatie van nieuwe functies mogelijk. Denk ook aan bijvoorbeeld campagne landingspagina's.
  2. Kostenbesparing: Door de ontwikkelingstijd te verkorten, kan een website sneller opgeleverd worden. Minder tijd resulteert in lagere kosten. Net zoals elke andere website heeft ook een low-code website maandelijkse kosten die over het algemeen iets hoger liggen dan self-hosted oplossingen; maar dit is relatief te verwaarlozen.
  3. Flexibiliteit en schaalbaarheid: Low-code platforms bieden vaak eenvoudige manieren om applicaties aan te passen en te schalen naarmate de bedrijfsbehoeften veranderen, zonder dat er ingrijpende herzieningen of hercoderingen nodig zijn. Vooral als je bedrijf nog volop in ontwikkeling is, is het handig als een platform ook flexibel is.
  4. Kortere deployments / iteraties: Bij low-code oplossingen zijn iteraties (versies van verbeteringen) vaak direct eenvoudig uit te rollen. Met uitgebreidere applicatie of CMS systemen zit je vaker vast aan een deployment-strategie.
  5. Samenwerken: Veel low-code oplossingen hebben tool om samen te kunnen werken. Waarbij taken, zoals content, verdeeld kunnen worden en er gezamelijk en gelijktijdig aan een website gewerkt kan worden. Dat verkort ook de ontwikkeltijd.

Maar er zijn ook nadelen

  1. Beperkt in maatwerk en flexibiliteit: Doordat veel zaken gestandaardiseerd zijn in low-code tools, wordt je vaak beperkt in hele complexe maatwerk die je zou willen uitvoeren. Voor sommige implementaties of complexe functionaliteiten kan het alsnog nodig zijn om echte code te schrijven, waarmee wellicht het voordeel van low-code teniet wordt gedaan.
  2. Vendor lock-in: Hoewel veel tools vaak exporteerbare versies aanbieder van een site, ben je toch afhankelijk van het plaform voor de doorontwikkeling van je site. Je blijft altijd afhankelijk van de tools en de toekomstige ontwikkeling van de leverancier.
  3. Prestaties: Het compromis van software die veel werk uit handen neemt, is dat het vaak toch slachtoffer wordt van overhead. Daardoor kunnen prestaties minder zijn dan handmatig geprogrammeerde websites. Maar dit is zeker niet altijd zo, kant-en-klare WordPress templates zijn hier bijvoorbeeld ook onderhevig aan en hebben er vaker meer last van.

Wat doe ik met "low-code"?

Ik ontwikkel graag websites voor klanten op de low-code manier. Dit is vaak een keuze die te maken heeft met een aantal criteratie: de omvang van een site (hoe kleiner hoe makkelijker en budgetvriendelijker het is in low-code), complexiteit van de wensen (een informatieve site leent zich beter voor low-code dan een webshop) en het gewenste maatwerk niveau (een sterke wens voor een ontwerp op maat leent zich minder goed voor low-code).

Op zoek naar een
low-code website?

Ik help je graag op weg met de ontwikkeling en uitwerking van een website op basis van low-code!